STUDIU. Diferențele dintre bărbați și femei când vine vorba de securitatea informatică. Situația din România

Publicat: 09/03/2015, 15:21
Actualizat: 12/01/2020, 22:41

În Europa, doar 18% dintre femei consideră că pot deveni victime ale infractorilor cibernetici, comparativ cu 27% dintre bărbați, care au recunoscut că sunt conștienți de această amenințare. În plus, conform studiului, femeile sunt mai puțin informate cu privire la amenințările cibernetice decât băbații. De exemplu, 26% dintre bărbați și 39% dintre femei nu cunosc informații cu privire la ransomware, în timp ce 21% dintre bărbați și 34% dintre femei știu puține lucruri despre malware-ul pentru dispozitive mobile.

Rezultatele studiului arată că, la nivel european, utilizatoarele acordă mai puțină importanță amenințărilor cibernetice. În momentul în care își împrumută dispozitivele altor persoane (copii, prieteni, colegi etc.), 32% dintre acestea nu își protejează datele pentru că nu sunt conștiente de riscuri, comparativ cu 28% dintre bărbați. 12% dintre femeile din Europa nu au instalat soluții de securitate pe dispozitivele pe care le utilizează, comparativ cu 9% dintre bărbați.

În același timp, studiul arată că, pe o perioadă de 12 luni, un procent mai mare de femei au fost victime ale atacurilor cu malware (53% versus 42% dintre bărbați), în ciuda faptului că bărbații sunt mai predispuși la pierderi financiare (17% dintre bărbați versus 14% dintre femei). În general, bărbații investesc mai mulți bani pentru achiziționarea programelor care le curăță sau protejează sistemele, în timp ce femeile prefer să apeleze la specialiști IT.

În același timp, există amenințări cibernetice cu care bărbații se confruntă mai des decât femeile. De exemplu, în 2014, atacurile cibernetice care ținteau date financiare au afectat 54% dintre utilizatorii europeni comparativ cu doar 49% dintre femeile din regiune. Acest lucru se poate datora faptului că femeile sunt mult mai preocupate de securizarea tranzacțiilor financiare, comparativ cu alte activități online.

Astfel, 59% dintre bărbați și 64% dintre femei se preocupă de fraudele online care țintesc conturile bancare în timp ce 43% dintre bărbați și 49% dintre femei consideră că sunt vulnerabili atunci când fac plăți online. În plus, femeile au afirmat că sunt mai preocupate de spionajul cibernetic prin intermediul camerelor web (44% dintre femei versus 39% dintre bărbați).

Atacurile informatice în România

Potrivit unor date ale Kaspersky Lab, în 2014 aproape un sfert (24,9%) dintre românii care au intrat pe internet au fost vizați de amenințări web. Pe de altă parte, Bitdefender a identificat, în 2013, aproximativ 2 milioane de atacuri informatice pe IP-uri din România. Numărul acestor atacuri a crescut, potrivit estimărilor companiei (nu sunt finalizate datele), la 3 milioane în 2014.

Anul trecut, cele mai frecvente tipuri de atacuri informatice care i-au vizat pe români au fost virușii bancari, aplicațiile de tip ransomware și virușii pentru sistemul de operare mobil Android, care trimit mesaje la numere cu suprataxă, potrivit lui Bogdan Botezatu, Senior E-Threat Analyst la Bitdefender. „Virușii bancari sunt probabil cele mai răspândite amenințări financiare. Odată ce infectează un calculator, virușii bancari pot modifica tranzacțiile atunci când utilizatorul efectuează plăți din serviciul de e-banking. Pentru utilizator, tranzacția arată normal, dar virusul modifică suma trimisă și contul destinatarului, astfel încât victima va trimite bani unui necunoscut”, a explicat, pentru gândul, Botezatu.

Aplicațiile de tip ransomware criptează informațiile de pe calculator și forțează victima să plătească o sumă de bani ce variază între 300 și 900 de dolari în schimbul cheii de decriptare.

Virușii de Android care trimit mesaje la numerele cu suprataxă încearcă să aboneze posesorul telefonului la diverse servicii precum cele de horoscop în mod automat la prima rulare a aplicației.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Cazul Cioacă-Elodia. Mama Elodiei a dezvăluit totul după ani de zile: Din păcate...
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20...